Bystaten opstod i Jonien omkring år 800 før vor tidsregning. Den bredte sig til alle egne af Middelhavet. En bystat bestod typisk af en by og nogle landområder. I byen fremstillede man varer, mens man dyrkede landbrug på landet. Oprindeligt byttede bystaterne varer i mellem sig, men snart udviklede man penge. Disse penge kom til Rom gennem kontakten med kolonier i Syditalien.
Oprindeligt valgte hver bystat sine egne love, men dette ændrede kejser Augustus og bystaterne blev underlagt Rom. Den enkelte bystat havde dog stadigt meget magt og det var kun i sjældne tilfælde, at Rom gik ind og blandede sig. Rom sørgede for at konstant at ændre hvilken bystat, de favoriserede og på den måde gjorde bystaterne ikke oprør mod Rom.
Der var mange slaver i Italien i det 2. århundrede før vor tidsregning, som steg på grund af det stegne antal krige. De mange slaver ændrede landbruget. Nu blev jorden ikke opdyrket af småbønder, men i stedet af rigmænd med slaver. De tidligere bønder søgte derfor ind til Rom og udgjorde et fattigt proletariat der. I byerne havde slaverne dog helt andre forhold og her blev de ofte betragtet som en del af familien. Kejser Augustus ændrede dog også dette, da han indtrådte en periode på 200 års fred. Man måtte derfor finde andre måder at finde slaverne på og man begyndte at indfange dem i områder som Lilleasien og mere nordlige steder. Man sørgede desuden for, at de havde forskellige sprog og nationaliteter, så at de ikke kunne tale sammen og planlægge oprør.
Trine og Sabine